Ako sa starať o vodu v bazéne?

Ako sa starať o vodu v bazéne?

Aby vám bazén vydržal dlho čistý a zdravotne nezávadný, o vodu v ňom sa musíte správne starať. Ako viete zabezpečiť, aby bola vždy 100% pripravená na kúpanie?

Filtrácia vody v bazéne

Do vody v bazéne prirodzene padajú rôzne čiastočky z okolia – prach, piesok, peľ, kúsky rastlín či iné nečistoty. Pokiaľ chcete, aby vám vydržala dlho čistá a pekne priehľadná, nezaobídete sa bez kvalitnej filtrácie. Jej úlohou je zachytávať pevné čiastočky a tým eliminovať usádzanie špín na hladine, ale aj dne bazéna.

Aby ste mali istotu, že filtrácia bude dostatočne účinná, zvoľte si model s adekvátnym výkonom vzhľadom na veľkosť vášho bazéna. Filtračný výkon býva uvedený v jednotkách m3/h. Na základe neho viete jednoducho stanoviť, ako dlho bude približne trvať prefiltrovanie celého objemu vody.

Praktický tip: Zakúpte si sieťku do bazénu s dostatočne dlhou rukoväťou, pomocou ktorej budete vedieť ľahko odstrániť väčšie nečistoty z hladiny vody. Napríklad, napadané lístie.

Neutralizácia pH vody

Voda, ktorá má zásadité alebo kyslé pH, nie je zdravá pre ľudské telo a môže spôsobiť podráždenie pokožky. Zakúpte si preto ručný tester, ktorý jednoducho odmeria pH vody vo vašom bazéne. Pokiaľ vám ukáže výraznejšie nižšiu alebo vyššiu hodnotu ako 7, zakúpte si prípravok na úpravu pH. Ten vodu účinne neutralizuje, vďaka čomu sa v nej budete môcť bezpečne kúpať. Neohovoriac o tom, že poklesne riziko množenia baktérií či rias.

Účinná dezinfekcia

Filtrácia zbaví vodu v bazéne aj veľmi malých pevných nečistôt, avšak nedokáže zachytávať baktérie, mikroskopické riasy a iné škodlivé čiastočky. A práve tie predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre človeka. Napríklad, môžu byť zdrojom nepríjemných ochorení pokožky. Neraz spôsobujú zápach, menia farbu vody a vytvárajú na stenách mazľavý povlak.

Dezinfekcia chlórom

Azda najznámejšia je dezinfekcia chlórom, ktorý sa do vody môže pridávať napríklad vo forme rozpustných tabliet. Výhodou chlórových tabliet je vysoká účinnosť, avšak majú aj svoje nevýhody. Jednou z najväčších je charakteristický štipľavý zápach. Taktiež myslite na to, že spôsobujú vysušovanie pokožky či vlasov.

Soľ do bazéna

Alternatívou chlórovej dezinfekcie je soľ do bazéna. Tá má antiseptické účinky, priaznivo pôsobí na horné dýchacie cesty a vhodná je aj pre ľudí, ktorí trpia ekzémami, akné, lupienkou či psoriázou. Naviac, jemne zmäkčuje pokožku. Avšak, soľ do bazéna sama o sebe nemá dostatočné dezinfekčné účinky. Aby dokázala účinne eliminovať baktérie a iné mikroorganizmy, do bazéna musíte nainštalovať tzv. salinátor. Ten transformuje molekuly slanej vody na aktívny chlór, vďaka čomu zaisťuje špičkovú dezinfekciu.

Nezabúdajte: Soľ do bazéna musí byť v súlade s normou EN 16401. Zároveň je dôležité, aby bola mimoriadne čistá, bez prísad obmedzujúcich funkčnosť salinátora. V našej ponuke nájdete špeciálnu morskú bazénovú soľ POOLSEL, ktorá spĺňa tie najvyššie kvalitatívne nároky.

Úprava kvality vody

Aj keď použijete prípravok na neutralizáciu pH a kvalitnú dezinfekciu, môže sa vám stať, že voda stále nebude krištáľovo čistá. V takom prípade je dobré použiť tzv. rozjasňovač. Ten účinne odstráni jemný zákal a spraví vodu dokonale priehľadnou. Doslova vás tak bude lákať, aby ste do nej skočili.

Pokiaľ vás trápia nepekné biele povlaky na stenách bazéna, do vody pridajte tablety na jej zmäkčenie. Zohnať viete taktiež špeciálne produkty na vyhubenie rias, ktoré sa zvyknú množiť na hladine, ale aj dne a stenách a veľakrát vytvárajú nepríjemný mastný povlak. Máte otázky ohľadom našej výnimočnej morskej bazénovej soli? Neváhajte nás kontaktovať.