Čo prinesie naša soľ vášmu domu a firme?

Čo prinesie naša soľ vášmu domu a firme?

Predaju soli pre potravinárstvo, priemysel a poľnohospodárstvo sa vo Feaste úspešne venujeme od roku 1996. Už odvtedy nás k soli viaže úprimný záujem a láska. Dovoľte predstaviť aj vám tento svet a všetko, čo soľ dokáže ponúknuť vašej domácnosti a podnikaniu.

Kamenná soľ sa v prírode vyskytuje vo forme kryštalického minerálu, ktorý sa nazýva „halit“, z gréckeho slova halos, čo znamená soľ alebo more. Soľ patrí medzi chemicky usadené horniny a jej ložiská vznikali počas geologického vývoja Zeme odparovaním morskej vody a následným usadzovaním.

Kamenná soľ býva bezfarebná, biela, sivá, hnedosivá, hnedá, žltá alebo červená. Jej štiepateľnosť  je dokonalá, vo vode je dobre rozpustná a má typickú slanú chuť.

Molekula soli, z ktorej vychádza aj naše zelené logo, obsahuje približne 40% sodíka a 60% chlóru, chemicky sa jedná o chlorid sodný.

Vznik kamennej soli

Soľ sa najjednoduchšie získava odparovaním morskej vody. Keďže tri štvrtiny zemského povrchu pokrývajú moria a oceány, ich voda je našou najväčšou zásobárňou soli na svete. Morská voda pritom obsahuje priemerne asi 3,5 g soli v každom litri.

Najrozsiahlejšie ložiská kamennej soli vznikali už počas geologického vývoja Zeme odparovaním morskej vody a usadzovaním v uzavretých zátokách. Pod tlakom nadložných vrstiev pieskov a ílov sa z vrstiev soli vytvárali mohutné soľné útvary zvané soľné panvy alebo soľné dómy.

Dnes sa soľ vylučuje na pobreží slaných jazier (napríklad Veľkého soľného jazera v Utahu v USA) v podobe bielych kryštalických povlakov. Podobné soľné „výkvety“ nájdeme aj pri Mŕtvom mori, pri niektorých jazerách v severnej Afrike a v strednej Ázii a na stepných pôdach.

Na Slovensku sa najviac soli nachádza v treťohorných usadených horninách. Najväčšie soľné nálezisko sa tu nachádza v obci Zbudza pri Michalovciach. V oblasti Solivaru pri Prešove sa už od 17. storočia ťažila soľanka bohatá na halit. Ďalšími lokalitami sú Soľ v okrese Vranov nad Topľou a Zalužice, tiež v michalovskom okrese.

Ťažba a spracovanie kamennej soli

Soľ sa oddávna ťaží aj z baní takzvaným banským spôsobom. V súčasnosti sa využíva aj ťažba v podobe roztoku soľanky. Do ložiska sa vháňa voda, ktorá soľ rozpustí a na povrch sa dopravuje roztok soli, zvaný práve soľanka, ktorá sa čistí a rafinuje.

Po odparení vody prebieha proces kryštalizácie v zariadeniach nazývaných vákuové odparky. Tu týmto spôsobom vznikajú drobné kryštáliky soli, tzv. vákuová soľ.

Vyžitie soli

Soľ sa teší okrem potravinárstva širokému využitiu. Medzi stálych odberateľov našich solí patria klienti z oblasti poľnohospodárstva, technického priemyslu, potravinárstva a služieb. Naše kŕmne soli využívajú ako chovatelia, tak veľkoobchody s chovateľskými potrebami a poľovnícke združenia. Potravinárske soli z našej ponuky sú veľmi obľúbené u výrobcov mliečnych a mäsových výrobkov a v pekárenstve.

Technické soli, ktoré vám ponúkame, využívajú výrobné podniky v rôznych oblastiach priemyslu, menovite automobilový, chemický, drevársky priemysel, rovnako ako napríklad výrobcovia pracích práškov a koželužne.

Našu posypovú soľ nájdete v zime u mnohých mestských služieb a priemyselných parkov. Naše soli na úpravu vody sú dobre známe a osvedčené u dodávateľov technológií na výrobu tepla a úpravne tepla a naše bazénové soli využívajú mnohé známe aquaparky.

Akú konkrétnu soľ využiť vo vašom podnikaní alebo u vás doma? Opýtajte sa nás a my vám poradíme. Soľ je totiž našou každodennou záležitosťou a záľubou. Kontaktovať nás môžete aj kontaktným formulárom nižšie.